Autot - Autokuvia, autovideoita ja tarinoita Suomesta (ehkä muualtakin)

 
 

Ajoneuvon maksullinen lähisiirto, eli mistä on kyse?

Helsingin kaupunki kunnossapitää talvisin katujaan auraamalla niitä. Katujen auraaminen taas vaatii sen, että kadut ovat puhtaita pysäköidyistä ajoneuvoista.

Pysäköidyistä ajoneuvoista kaupunki pääsee eroon ilmoittamalla kadun ALKUPÄÄSSÄ tolpassa olevalla siirtokehotus-liikennemerkillä kunnossapitotöiden ajankohdat, jotta pysäköijät voivat siirtää ajoneuvonsa pois kadulta. Aina näin ei kuitenkaan käy - tällöin kaupunki joutuu hinaamaan ajoneuvot sivuun ja sehän tietysti maksaa, tietysti.

Mutta mitäs se maksaakaan? Tutkivana journalistina selvitin asian...

Elikkäs, itse asiaan. Oli synkkä ja myrskyinen talviyö... Ei kun...

Alkutalvesta kotikatuni toisessa päässä oleva huputettu liikennemerkki otettiin pois hupun alta, ja siinä luki jotain tällaista: "siirtokehoitus kadun kunnossapitotyö joka kuukauden kolmas keskiviikko klo 7-16" tai jotain.

Merkki on sinänsä hassussa paikassa, että se on kotikatuni siinä päässä, josta en juurikaan koskaan aja kotiini, koska siinä päässä on kapeampi tie joka tulee metsänlaitaa pidemmän lenkin kuin kotikatuni joka tulee suoraan "keskustasta" päin nopeampaa tietä.

Eli en juurikaan kyseistä liikennemerkkiä koskaan näe, sillä en metsän siimeksestä kovinkaan usein kotiini ajele, koska se on vaivalloisempi ja pidempi reitti ajaa.

Tästä taas seuraa se ongelma, että kyseiselle siirtokehotukselle tuli "poissa silmistä - poissa mielestä" -efekti. Eli kun ei kyseistä kehoitusta näe, niin eihän sitä kovin helpolla muista. Nooh, ensimmäisen kerran merkin unohdettuani tuli kuukauden kolmas keskiviikko, katselin herättyäni päivällä ikkunasta ulos, ja näin sivutiellä tutunnäköisen ajoneuvon. Ja hetken päästä tajusin, että kyseessähän oli oma auto, joka oli vielä edellisenä päivänä ollut parkissa omalla kotikadullani. Silloin vielä naurahdin asialle, kun hinaus oli maksettu veronmaksajien rahoilla tai jotain. ;-)

Meni kuukausi tai pari ja oli taas kuukauden kolmas keskiviikko, heräilin aamupäivällä ja katselin ulos, taas oli tuttu auto sivutiellä ja ensireaktio oli pieni naurahdus, kun oli taas unohtunut kuukauden kolmas keskiviikko, koska ei sitä liikennemerkkiä näe ikinä.

Nooh lampsin taas aamupalat syötyäni pihalle ja autolle päästyäni oli pyyhkijään teipattu Rakennusviraston tarra "MAKSULLINEN AJONEUVON LÄHISIIRTO - Ajoneuvo on siirretty kadun kunnossapitotöiden vuoksi. Siirtokustannukset veloitetaan ajoneuvon omistajalta.". Vielä vähän hymyilytti ja tuskailin tarraa irti pyyhkijästä, johon se oli liimattu varsin pitävästi. Hyvä ettei jäänyt koko tuulilasinpyyhkijä käteen.

Istahdin autoon ja tulkkasin tarrasta HKR-Ympäristötuotannon Ajoneuvojen siirtoyksikön puhelinnumeron ja jonotin tovin, että joku vastaisi. Ja vastasihan sieltä vihdoin joku heppu. Selitin tilanteen, että auto on hinattu ja maksua pyydellään. Kyselin niitä näitä ja jauhoin diipadaapaa siitä, että merkki on sijoitettu harmillisesti juuri siihen päähän tietä, josta kukaan ei ikinä aja. Sain vastaukseksi, että se on kadun alkupää ja lain mukaan merkki pitää olla kadun alkupäässä. Kyllähän sen ymmärtää, hölmösti määritelty kadun alkupää, helpottaisi mikäli merkki olisi myös toisessa päässä katua.

Puhelun pikkuhiljaa siirtyessä loppua kohti kysyin, että mitähän maksullinen ajoneuvon lähisiirto sitten oikein maksaa. Vastaus oli lyhyt ja ytimekäs 64 euroa. Vähän loksahti leuka siinä vaiheessa. Autoa on hinattu 10-20 metriä sivutielle ja se maksaa 64 euroa, siinä vaiheessa vähän harmitti, kun ei rakennusviraston äijät voineet tulla herättämään aikaisemmin.

Pyysin, että lähettäisivät laskun suoraan minulle, eikä ajoneuvon rekisteriin merkitylle omistajalle. Tähän tuli kysymys "eikai se auto ole luvattomasti käytössä?", totesin että eikai kukaan luvattomasta autosta mitään haluaisi maksaa? Sain vastauksena, että "näitäkin sattuu". Mutta ilmoitin tietoni ja hän lupasi lähettää laskun minulle.

Totesin puhelun lopuksi kola-ollimaiseen tapaan, että "nyt kävi näin" ja "pitää ensi kerralla koittaa muistaa".

Meni jokunen kuukausi ja katsoin kännykkääni, ajoneuvon rekisteriin merkitty omistaja soittaa. Siinä vaiheessa tajusin heti, että lasku on lähetetty hänelle, vaikka se luvattiin lähettää minulle.

Se taas alkoi korpeamaan niin, että soitin taas ajoneuvojen siirtoyksikköön, jonne jonotin jälleen PITKÄÄN puhelimessa. Vihdoin n. 45 minuutin jonottamisen jälkeen puheluuni vastattiin ja tiedustelin miten ensin luvataan toista ja sitten tehdään aivan päinvastoin. Tähän kysymykseen langan toisessa päässä oleva henkilö ei osannut vastata, ihmetteli vain että miten niin on voinut tapahtua ja tarkisteli jotain asioita. Ei kyllä saanut mitään selville ja totesi, että yleensä kun jotain merkintöjä tehdään niin ne otetaan huomioon. Hän kuitenkin kohteliaasti pahoitteli useempaan kertaan tapahtunutta.

Eniten tässä ehkä harmittaa se, että kyseinen 64 euron autohinaus tehtiin "turhaan", koska kadulla ei enää kevättalvella ollut aurattavaa lunta, eivätkä he olleet katua pesseetkään vielä. Eli he olivat vain käyneet hinaamassa ajoneuvot pois kadulta, ja tarkistaneet ettei kadulla ole lunta?

Näin Helsingissä, mites muualla?


 
  © Samuel Mäkelä 2007